Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да отмени американските санкции срещу Северна Корея, но властите на тази страна трябва да направят първите крачки на срещата, предава агенция TACC.
„Санкциите на САЩ все още са налице. Бих искал да ги премахна, но първо трябва да видя стъпки от другата страна“, заяви американският лидер по време на реч пред репортерите в Белия дом. „Смятам, че Северна Корея има много голям икономически потенциал заради своето местоположение - около Русия, Китай и Южна Корея. Мисля, че той (Ким Чен-ун) разбира това“, каза президентът на САЩ.
„Не мисля, че това ще бъде нашата последна среща. Имаме много добри отношения“, заяви Тръмп, коментирайки перспективата за трета среща между лидерите.
По-рано Тръмп заяви, че втората му среща с Ким Чен-ун ще се състои на 27 и 28 февруари във Виетнам. Първата в историята среща между президента на САЩ и лидера на Северна Корея се състоя на 12 юни миналата година в Сингапур. В резултат на срещата беше подписан съвместен документ, с който Пхенян пое ангажимента за денуклеаризация в замяна на гаранции за сигурността от Вашингтон. Никакви конкретни срокове не са уговаряни, като трябва да бъдат определени в следващи преговори.

Превод и редакция: Калоян Пенков