Бургас. Светът винаги е бил множество от души и всичките се отличават една от друга. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас психологът Миро Рахнев по повод Световния ден на социалната справедливост. „Никой не може да съди човек заради съдбата, с която е роден и от там произлиза самото значение и етимология на социалната справедливост“, добави Рахнев. По думите му това означава равенство и разбиране на човешките права. „Напоследък трябва да се съблюдава много внимателно точния контекст на това значение, тъй като прекалено много се преекспонира. Много хора излизат извън рамките на самото значение и всеки започва по собствен различен начин да интерпретира това значение“, посочи Рахнев. Според него социалната справедливост означава да зачиташ човешкото достойнство на всеки един човек. „Всеки е равен с другия независимо от техните различия, социални категории или групи“, допълни психологът.
По думите му трябва да се спазват принципите на равенство и хората да бъдат солидарни един с друг, както и да се приемат такива каквито са, без да се променят. Той добави, че хората трябва да бъдат по-толерантни и да уважават и разбират своите различия. Според него повечето хора не осъзнават, че съществува напрежение между различните раси, етноси и други. Той смята, че е нужен нов подход, който да накара хората да проумеят степента на различието между етническа принадлежност, пол или религия и най-важното, което е необходимо е да се подобрят отношенията между тях самите, да се създаде разбиране за самото различие. Той посочи, че трябва да се осъзнаят моделите на поведение, които ще доведат до увеличаване на самоуважението и на достойнството, като тогава хората ще имат възможност да обърнат внимание на доверието. Миро Рахнев каза още, че когато хората започнат да разбират това, ще почувстват как се стопяват всички прегради към самото доверие. Според него всички трябва да бъдат по-човечни и да открият сърцата си, да прощават по-лесно, като по този начин ще получават много повече подкрепа и любов.
Той коментира също, че вярата в свободата е неизкореним елемент от светоусещането на мислещото човешко съзнание. „Много често хората чакат да получат свободата като някакъв вид дар, но това няма как да се случи. Историята познава много такива случаи, но това е правото на личен избор“, добави Рахнев. По думите му всеки има подредба на ценностите и сам трябва да направи своя избор. „Самата дума „свобода“ е синоним на думата „право“ и това е нещо задължително, защото трябва да има социална свобода между всички хора, за да може всеки да се чувства завършен индивид“, посочи още психологът. Според него липсата на неразбиране към нуждата на другите поражда винаги това напрежение на неприязън и на конфликт. По думите му взаимоотношенията между хората не трябва да се свеждат до борба за надмощие, независимо дали става въпрос за религия, етнос, пол или други. Според него това трябва да се изключи от изграждането на нашата ценностна система.
Мария КУРТЕВА