Варна. Всички партии у нас, в това число на първо място „Обединените патриоти”, са заинтересовани от манипулацията на циганския глас за изборите. Това коментира на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. Според него, щом никой не желае активната регистрация, това означава, че никой не е заинтересован да се бори с манипулираното гласуване. „Нещо повече. Вкара се електронно гласуване, електронен подпис, както е известно под тези изборни правила то може да бъде направено в търговските дружества”, отбеляза Румен Петков.
По отношение на самото гласуване той припомни, че от АБВ са предложили на територията на всяка една община да има по една преброителна секция, а в избирателните секции да има не повече от трима членове. Според него в новия Изборен кодекс се предвижда нещо, което ще затормози процеса на гласуване и ще го направи крайно неустойчив, ще го постави под съмнение. Румен Петков коментира, че за него е много важно, че партията е започнала достатъчно натоварено един дебат, свързан с предстоящите избори.
Според него е допуснато много грубо нарушаване на правилника на Съвета на Европа и на Венецианската конвенция с приемането за пореден път на промени в нормативната уредба за изборите. По думите му това е грубо нарушение на заложеното изискване минимум една година преди изборите да не се правят промени, свързани с подготовката, организацията и провеждането на вота.
Петков подчерта, че в промените в Изборния кодекс не се предвижда нищо добро. „И двата съществени проблема на Изборния кодекс са „мъртвите души” в избирателните списъци и възможността за манипулиране на избора от гледна точка на преброяването. Няма никаква мисъл за преодоляване. Ние предложихме преди повече от шест месеца да се приеме кодекс, който да отговаря на потребностите на гражданите с активното записване за участие в изборния процес. Т. е. - шестмесечен период да има всеки участник в изборите да се запише, че ще участва като гласоподавател и с това да се избегне въпросът с „мъртви души” и добавени в списъци. Никоя от парламентарните политически сили не пожела да се вслуша в този наш аргумент”, посочи Румен Петков.
Диана СТОЕВА