Берлин. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас обвърза вдигането на забраната за износ на оръжие за Саудитска Арабия с постигането на напредък в мирния процес в Йемен, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Позицията на федералното правителство е, че доставките на оръжия за Саудитска Арабия и бъдещите решения в тази насока ще зависят от развитието на конфликта в Йемен“, подчерта първият дипломат на Берлин след разговори с британския си колега Джеръми Хънт в Берлин.
Враждуващите страни в Йемен започнаха мирни преговори в края на миналата година и сключиха предварително споразумение. Краят на въоръжения конфликт, който вкара страната от Арабския полуостров в дълбока хуманитарна криза, не се вижда, припомня изданието.
През март 2018 г. Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия постигнаха съгласие за забрана за износ на оръжия за страни, които са „пряко“ участващи във във войната Йемен. Саудитска Арабия води регионална коалиция от девет страни, които подкрепиха йеменски правителствени сили срещу подпомаганите от Иран шиитски бунтовници.

Превод и редакция: Тереза Герова