Видин. 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в област Видин само за 5 дни. Това каза на среща в Областната администрация, д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че от Регионалната здравна инспекция са издадени предписания на всички общопрактикуващи лекари в областта да проверят имунизационния статус на своите пациенти от 13 месечна възраст до 18 години. „Откритите неимунизирани или с непълен имунизционен статус лица, както и тези с неясен имунизационен статус трябва да бъдат обхванати незабавно с ваксина срещу морбили, която е комбинирана ваксина срещу паротит и рубеола. Не се допускат необсновани отлагания на имунизациите“, заяви д-р Пепа Цветанова.
Тя допълни, че от лечебните заведения се изисква ранно откриване на клиничните симптоми на забъляването с цел ранна изолация и хоспитализация на заболелите. Стриктно трябва да се спазват и вътрешноболничните изисквания за да не се допусне вътрешноболнична инфекция. Д-р Цветанова посочи, че във Видин няма регистрирани случаи на морбили. „Последните случаи са от 2010 година на територията на областта. Тогава за 5 месеца на територията на Видинска област от морбили се разболяват 370 души от 17 дневна до 50 годишна възраст. Най-висока заблеваемост от морбили тогава е сред децата. Бяха обхванати 9 общини в областта с 25 населени места. 80% от заболелите, 284 болни бяха на територията на Община Видин и от тях 281 в квартал „Нов път“, което показва къде може да се получи пробив и към лекарските практики в този квартал са насочени усилията“, каза д-р Пепа Цветанова. Тя допълни, че 80% от заболелите тогава са били хоспитализирани, като е имало и регистрирани усложнения, които са били 48% от всички заболели. Усложненията са били преди всички на дихателната система с развиване на пневмонии.
„65% тогава са били без имунизации, 30% са били с една доза срещу заболяването“, заяви д-р Цветанова. Тя посочи, че рискът от заболяването съществува и сега на територията на Видинска област. В Регионалната здравна инспекция разполагат с достатъчно ваксини, които могат да бъдат получени от личните лекари.
Анна ЛОЗАНОВА