Скопие/Вашингтон. Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев получи писмо от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, в което се подчертава, че „Договорът от Преспа е най-историческото постижение на Балканите след Дейтънското споразумение“. Скопският телевизионен канал „Сител“ привежда пълния текст на писмото, което лидерът на Белия дом е изпратил до премиера на югозападната ни съседка:

„Уважаеми Г-н премиер

От името на американския народ Ви поздравявам за ратифицирането и прилагането на Договора от Преспа. Това е най-историческото постижение на Балканите след Дейтънското споразумение и свидетелства за Вашето смело лидерство. Чрез усилията Ви с министър-председателя (на Гърция Алексис) Ципрас сте осигурили по-стабилно и проспериращо бъдеще не само за двете страни, но и за целия регион. Вашата страна сега ще заеме мястото, което й принадлежи в Северноатлантическия съюз като Република Северна Македония.
Надявам се, че Договорът от Преспа ще послужи като вдъхновение за други страни в региона. Той подчертава истинската истина, че с политическа смелост и способност да се фокусираме върху дългосрочните ползи в сравнение с краткосрочните рискове, лидерите могат да правят трудни компромиси, които са необходими, за да насочат своите страни по пътя към по-светло бъдеще.
Още веднъж ви поздравявам за лидерството и ангажимента за приключване на този процес, от преговорите и ратификацията до неговото пълно прилагане. Северна Македония е голям партньор на САЩ. Радваме се, че ще можем да Ви посрещнем като наш 30-ти съюзник в НАТО и да продължим съвместната си работа, за да осигурим мир и просперитет в Западните Балкани.

Сърдечни поздрави,
Доналд Тръмп“



Превод и редакция: Тереза Герова