София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г. 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.