София. Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година в размер на 30 млн. лв. Това стана ясно на брифинг след редовно правителствено заседание. Пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев уточни, че целта е с този финансов ресурс да бъде осигурен равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ, в това число и във високопланинските, труднодостъпните и отдалечените места. Субсидирането на общинските и областните болници се извършва на основание чл. 106 и чл. 106а от Закона за лечебните заведения, където е предвидено финансирането на дейностите, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, да се осъществява по ред и условия, уредени в наредба на министъра на здравеопазването. Такива дейности са оказването на спешна помощ, на психиатрична помощ и др., които са определени като държавна отговорност.
Допълнителните разходи в размер на 30 млн. лв. се разпределят по следния начин: 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници - на база на населението, което обслужват, и броя на преминалите болни, в това число и 71 болници, които са в списъка за високопланински, отдалечени и труднодостъпни места. 2 млн. лв. се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс е предвиден за 12-те центъра за психично здраве и за психиатричните отделения към болниците. Финансирането ще бъде на база проведени леглодни лечение. 10 млн. лв. се предоставят за оказана спешна помощ без хоспитализация, като с този ресурс ще бъдат финансирани 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници.
„През изминалите две седмици направихме пълен анализ на всяка от общинските и областните болници, в това число на обема дейност, преминалите пациенти и финансовото състояние на тези лечебни заведения. Установи се, че дейностите, които тези болници изпълняват, извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо те да бъдат подпомогнати”, обясни още министър Ананиев. По думите му анализът показа, че редица разходи, които имат, не са финансово обезпечени, което налага отпускането на допълнителните средства. Той уточни, че общо 171 болници, общински и областни, ще бъдат подпомогнати с отпуснатите 30 млн. лв. от правителството. От този ресурс една значителна част ще бъде предназначена за повишаване възнагражденията на персонала в лечебните заведения, но конкретното увеличение ще зависи от ръководството на съответната болница.
С друго Постановление на Министерския съвет, около 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати под формата на капиталови разходи за ремонти в психиатричните звена.