Деветима осъдени на смърт по обвинение в убийството на главния прокурор Хишам Баракат през 2015 година бяха екзекутирани днес. Това предаде БТА, цитирайки информация от ДПА.

Присъдата е била изпълнена рано сутринта в затвор в столицата Кайро, след като е била потвърдена окончателно. По същото дело други 19 подсъдими са получили различни присъди.

Във вторник "Амнести интернешънъл" призова Египет да не изпълнява смъртните присъди. Според международната правозащитна организация някои от обвиняемите са твърдели, че са били отвлечени и измъчвани, за да признаят извършването на престъплението. 

 

През ноември Върховният съд на Египет потвърди смъртните присъди срещу деветимата за убийството на Баракат. Той загина през юни 2015 г. при експлозия на кола бомба край дома му в Кайро. 

Той бе най-високопоставеният представител на египетските власти, загинал по време на насилието в страната, разразило се, след като военните свалиха от власт президента Мохамед Морси.

Преди това в Египет имаше масови протести срещу управлението на ислямиста Морси, припомня ДПА. 

Повечето от нападенията след отстраняването му от власт бяха извършени на Синайския полуостров, но отделни атаки имаше и в столицата.

По-рано този месец трима души бяха екзекутирани за убийството на висш полицай през 2013 г. в Гиза, край Кайро.