Важно за развитие на бизнеса в Пловдив и региона е стартирането на градска железница. Така наречения S-bahn трябва облекчи трафика и да допълни цялостната транспортната схема на целия регион. В проекта ще участват Пловдив, Асеновград, Чирпан и Първомай. Това каза управителят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, който откри форум за цялостни решения и практики за бизнеса. 

Той акцентира, че инфраструктурата е основен притегателен момент при инвестирането на  фирми от чужбина. 

Цялостна градска железница би могла да се построи от един или двама инвеститори, но за целта трябват и средства от оперативните програми, аргументира се инж. Панчев.
 

Пловдив е индустриалният център на България, казаха участниците в срещата и изразиха очакване, че в следващите една-две години в региона ще се стигне до откриване на завод за автомобили.

Това е мечта за инвестиции, но зад нея стоят решения и преговори, изтъкна заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Според него това е една от висотите на машинопроизводството и следващата стъпка в развитието на страната. Поне един автомобилен производител ще стъпи в Пловдив, заключиха и производителите на части за големите автомобилни компании.

Намирането на кадри за бизнеса в Пловдив не е трудно. Ние работим с висшите учебни заведения и тук учат над 40 000 студенти, част от тях започват работа още в последния курс от следването, каза Пламен Панчев. 

Търсят се обаче кадри в машиностроенето, мехатрониката и IT сектора. Постепенно и тук заплатите ще растат, но все още сме на нива, различни от столицата, добавиха от бизнеса.