Скопие. Конкурсът за кандидат за президент на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) се превърна във фиаско и на него се яви единствено посланикът Георги Филипов, което показва, че в тази партия демократическите процеси са на втори план, понеже там са сигурни, че без подкрепата на албанските партии трудно ще стигнат до победа на президентските избори, коментира един от най-четените онлайн ресурси в Македония „еМагазин“.
Това стана очевидно, пише автора, с проведените и предвидените срещи на премиера Зоран Заев с лидерите на ДСИ, „Алтернатива“, БЕСА и останалите албански партии.
Остава въпросът дали те ще изберат да отидат на изборите с кандидат славянин или ще настояват за противник на Гордана Силяновска – Давкова от ВМРО-ДПМНЕ да бъде избрана жена, счита медията.
В обществеността се спекулира с имената на Теута Арифи и Абдулменаф Беджети, а преди това с тези на Никола Димитров и Стево Пендаровски.
„И докато властта мери и премерва кой ще се окаже сполучлив кандидат на изборите, Силяновска полека печели симпатиите на гражданите“, пише „еМагазин“, като отбелязва, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ настоява, че ще се придържа строго към законите и няма да се огъва под натиска от изпълнителната власт.
„Неизбежно е впечатлението, че СДСМ и ДСИ са уплашени от изборите, а и има защо, предвид това, че за много кратко време бяха взети десетина решения, с които загубиха доверието на гласоподавателите, които са разочаровани и с нетърпение чакат шанса да накажат властта на избори“, заключва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов