София. БСП предадоха националните интереси с отсъствието си по време на ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Това каза народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов по време на дебатите за ратифициране на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днешният ден е важен за българските национални интереси и за Западните Балкани. Но нашите колеги от БСП ги няма и така за пореден път предадоха националните интереси и са против мира в Европа. Няма значение каква е политиката в страната, когато става дума за сигурността на Европа, трябва всички да сме тук. И въпреки това БСП, верни на комунистическата си политика, ги няма в зала да подкрепят братска Македония“, заяви Ангелов. „Без значение какви са вътрешните ни отношения между партиите в България, е важно когато интересите на Западните Балкани се защитават, всички партии да са в българския парламент и да подкрепят подобно решение. Надявам се, че имат обяснение. Ако не, обяснението ще го дадат по време на изборите пред българските избиратели“, каза още той.
„За нас от ВМРО е важно братска Македония да бъде подкрепяна и България 30 години прави това – подкрепя пътя на Македония, без да извива ръце, без да се намесва във вътрешните работи. България винаги е подкрепяла Македония – в добри и в лоши дни. И днес ние от ВМРО ще подкрепим Македония“, заяви Ангелов и посочи още, че е важно договорът за приятелство и добросъседство да бъде изпълняван и от двете страни.
„Хората в Македония трябва да бъдат свободни, да не бъдат засипвани с омраза. За нас е важно и фалшификациите и в историята, и в учебниците срещу България да спрат, защото считаме, че двете държави ще живеят по-добре, ако не живеят в лъжа. Следващата крачка е Македония да бъде член на ЕС, да няма граница между двете държави, хората да живеят спокойно, роднините да си гостуват, за да може двете държави да живеят спокойно“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА