По случай своя 100-годишен юбилей френският автомобилен производител Citroen е подготвил твърде необичайния електромобил Ami One Concept, който ще бъде представен на женевския автосалон. Според производителя, електрическият автомобил е идеален за градски условия.

Това е двуместен електромобил с габаритни размери 2500 x 1500 x 1500 мм и тегло 425 кг. Размерите и теглото на Ami One Concept са такива, че в повечето европейски страни за неговото управление не е необходима шофьорска книжка, както и пълнолетие – могат да го карат 14-16 годишните. Но електромобилът има купе, осигуряващо стандартните за всички автомобили комфорт и безопасност. Покривът е направен от специална тъкан и Ami One Concept може да се използва и като кабриолет, когато времето е хубаво.

Електромобилът Ami One Concept развива максимална скорост 45 км/ч, а пробегът с едно зареждане на акумулаторните батерии е 100 км. Акумулаторният блок е поставен под пода, като неговото зареждане от стандартна зарядна станция става за 2 часа.

1 от 2

Особено внимание е обърнато на взаимодействието със смартфона на потребителя. С негова помощ автомобилът може да бъде отключен, а в купето е направена специална ниша, в която да се постави мобилното устройство.

Ami One Concept е разработван като електромобил за каршеринг, но сега се предвижда и лизинг.

Електромобилът Ami One Concept ще бъде официално представен през месец март на автосалона в Женева.