Скопие. През тази седмица ще стане ясно кой ще се противопостави на Гордана Силяновска в президентската надпревара в Македония. Източници от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) са заявили пред местния портал „А1 Он“, че Стево Пендаровски и Никола Димитров остават като най-сериозни кандидати.
Въпреки че министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски има най-висок рейтинг сред членовете на партията, а и е приемлив за ДСИ (Демократични съюз за интеграция), все пак, за да има „мир в къщата“ и да не се развалят отношенията със зам-председателя на СДСМ Радмила Шекеринска, която се котира лошо в анкетите, най-вероятно социалдемократите ще отиде на избори с непартийно решение.
Димитров, заради произхода си от ВМРО-ДПМНЕ и качените в социалните мрежи снимки с Тарчуловски, не е възприеман като консенсусен кандидат от албанския коалиционен партньор на СДСМ.
Пендаровски, който се състезаваше с Иванов преди 5 години, с логистика и като предложение на СДСМ, минава и при ДСИ, макар че изтече информация, че влиятелният депутат на ДСИ Артан Груби се е обявил за Димитров, което самият той отрече. Лидерите на двете партии Зоран Заев и Али Ахмети са разговаряли за имена, за които вече е проведено проучване за разположението на партийните структури и гражданите, отбелязва медията.
Бившият външен министър Денко Малески все още играе с ДСИ, но бившият министър трябва да премине партийния филтър на СДСМ, посочва „А1 Он“. А по-малките партии от коалицията на СДСМ подкрепят консенсусен кандидат, освен ЛДП (Либерално-демократичната партия), която обяви, че ще излезе със свой кандидат.

Превод и редакция: Иван Христов