Белград. Трансформацията на лековъоръжените Сили за сигурност на Косово (ССК) в пълноценна армия и превъоръжаване на тези сили увеличава заплахата за регионалната стабилност, заявява пред РИА Новости Марко Джурич, директор за Косово и Метохия в Канцеларията на правителството в Белград.

През декември 2018 г. косовските депутати утвърдиха пакет от законопоректи за преобразуване на ССК в пълноценна армия, според които Прищина ще разполага с 5 000 действащи военно служащи и с 3 000 резервисти. В косовския бюджет за 2019-та са предвидени 58 милиона и половина евро за въоръжение, оборудване и обучение на войската.

"СБК от дълго време са оборудва и обучава от няколко западни държави. Досега тази подкрепа се изразяваше в доставка на стрелково оръжие и леки бронирани транспортни средства , е заявил Джурич.
Според него, така се създава „голяма заплаха за сръбския народ и за целия регион“, това е грубо нарушение на международното право, а именно на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Военно-техническото съглашение, подписано в Куманово, според което се постига пълна демилитаризация на албанските военизирани структури и като единствена въоръжена сила в Косово се признава емждународният контингент под егидата на НАТО – КФОР.

Превод и редакция: Ивелина Ватова