Москва/Анкара. Трансферът към държавите по постоянно местожителство на чужденци, които са при терористите в Сирия, трябва да става въз основа на съответната резолюция на ООН, е заявил в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, предава турската Anadolu Agency.
Изказването на Лавров идва веднага след като американският президент се обърна към европейските държави да си приберат ислямистките терористи, които са в Сирия.
На пресконференция след разговорите с неговия омански колега Юсуф бин Алави в Москва, руският дипломат номер едно е заявил, че първата стъпка, която трябва да се предприеме, е в страните, където са граждани съответните индивиди, да се изпратят данните им." Тези лица са заподозрени в тероризъм, те са чуждестранни терористични бойци, това е терминът, включен в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Съвсем ясно тя съдържа списък със стъпките, които трябва да се предприемат, след като тези индивиди попаднат в ръцете на съответните държави, борещи се с тероризма. Тези критерии трябва да се изпълняват и първата абсолютно съществена крачка е прозрачността при трансфера на данни за тези хора“, е заявил Лавров.
В неделя американският президент призова Великобритания, Франция, Германия и други европейски държави да си „ приберат над 800 бойци от „Ислямска държава“, които САЩ са пленили в Сирия и в момента ги изправят пред съда".

Превод и редакция: Ивелина Ватова