Мюнхен. Иран не може да се „остави беззащитен“, като спре производството на ракети, поради все по-големия риск от война в региона, заяви външният министър на страната, пише в. Independent.
Израел търси конфликт и САЩ активно се стремят към смяна на режима в Техеран, заяви Мохамад Джавад Зариф, който призова международната общност да направи много повече, за да предотврати избухването на катастрофално насилие.
„Със сигурност някои търсят война... като Израел. Рискът от война е голям и този риск ще бъде още по-голям, ако хората продължат да си затварят очите за сериозни нарушения на международното право“, каза Зариф на конференцията за сигурност в Мюнхен.
Външният министър обвини САЩ, че имат „патологично обсебване“ с Иран още от Ислямската революция преди четири десетилетия. Висшите членове в администрацията на Доналд Тръмп, твърди той, се стремят да свалят иранското правителство.
Иран трябваше да произвежда отбранителна техника, защото не се снабдява от други места, каза Зариф, докато САЩ продаваха оръжия за милиарди долари на Саудитска Арабия и други сунитски държави от Залива.
„Г-н Тръмп говори за тях като„ красиви оръжия ”, сега тези красиви оръжия падат, както знаем, върху народа на Йемен. Единственият път, когато използвахме нашите ракети, беше срещу „Ислямска държава“, каза той.
Зариф добави, че Европа трябва да се противопостави на натиска на Вашингтон, за да се откаже от сделката.
В събота, говорейки в Мюнхен, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс атакува западните съюзници, че не подкрепят САЩ за споразумението. „Дойде време нашите европейски партньори да се оттеглят от катастрофалното ядрено споразумение с Иран и да се присъединят към нас, когато прилагаме икономически и дипломатически натиск. Време е нашите европейски партньори да престанат да подкопават американските санкции срещу този смъртоносен революционен режим“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков