Мюнхен. Мюнхенската конференция за сигурност значително разясни положението около Сирия. От изявленията на руския външен министър Сергей Лавров следва, че Москва и нейните партньори (Иран и Турция) подготвят военна операция в Идлиб. И вероятно САЩ и техните коалиционни съюзници сами ще създадат буферна зона в Сирия, за да продължат да контролират териториите на изток от Ефрат, пише в. „Независимая газета“.
Това, разбира се, е незаконно и не отговаря на интересите на Дамаск и неговите партньори. Но такъв сценарий не беше изключен от американските политици - вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм.
Според думите на Пенс, „решението на САЩ да започнат изтегляне на войски от Сирия не означава, че Вашингтон е преразгледал „сирийската“ си стратегия“. Греъм, който лобира за запазването на американското военно присъствие в Сирия, заяви, че „представители на американската законодателна власт и Пентагона се опитват да убедят европейските колеги в необходимостта да изпратят войски от Европа в Североизточна Сирия, за да създадат там буферна зона, която да гарантира сигурността на кюрдското население“. Според Washington Post Пентагонът вече работи по план, според който страните от Европа (Великобритания, Франция и Германия) трябва да разпределят около 1500 войници за изпълнение на тази стратегия. Тогава около 200 американски войници могат да останат в Сирия, съобщава вестникът.
В кулоарите на конференцията в Мюнхен Сергей Лавров се усъмни, че плановете на САЩ за създаване на буферна зона в северната част на Сирия ще спомогнат за разрешаването на ситуацията.
Министърът потвърди намерението на Москва и нейните партньори да завършат разгрома на бойците в Идлиб. За възможни операции срещу терористите в зоната за сигурност от страна на Русия Турция и Иран, съобщи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. „Съвместните операции в Идлиб могат да се извършват по всяко време, в зависимост от развитието на събитията. Няма пречки за това“, цитира Hurriyet Daily News Ердоган. Изданието отбелязва, че турският президент не е влязъл в подробности относно това какви мерки могат да бъдат предприети.
В допълнение, Турция, очевидно, след срещата на върха в Москва, остана със свои собствени военни планове за Сирия. Както заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, „само турската страна трябва да присъства в зоната за сигурност в северната част на Сирия“. Той обясни, че това се отнася до плановете на САЩ за създаване на буферна зона по протежение на 440-километровата отсечка на сирийско-турската граница, разположена на изток от Ефрат. Очевидно Москва поддържа тази позиция. Сергей Лавров в Мюнхен подчерта, че „между Сирия и Турция има споразумение от 1998 г., според което се установяват принципите на сътрудничество за осигуряване на сигурност на общите граници, включително съвместни действия срещу терористични заплахи“. Ясно е, че под „терористични заплахи“ Лавров, освен бойците от „Ислямска държава“, разбира и кюрдските отряди за самоотбрана, които действат с подкрепата на САЩ на изток от Ефрат.
По този Русия и Турция действат в Сирия като единен фронт. Но това е малко вероятно да помогне по някакъв начин да промени целите, които Съединените щати и многобройните му съюзници в окупираните сирийски територии са си поставили. Очевидно, за да се изяснят тези цели, беше проведен телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон. От Кремъл уточниха, че президентите са„обсъдили ситуацията в Североизточна Сирия, както и в зоната за сигурност в Идлиб“.
Малко вероятно е Франция и други европейски страни да откажат да участват в коалицията, водена от САЩ, и да се присъединят към участниците в процеса от Астана. На международната конференция в Мюнхен американските партньори отново обвиниха режима на Башар Асад „в престъпления срещу собствения си народ“ и призоваха за решаване на всички въпроси за нормализиране на положението в страната въз основа на решения на ООН. Както изясниха в Париж, Макрон повдигна същия въпрос в разговора си с Путин, който каза, че „само политическо уреждане под егидата на ООН“ ще позволи „да се постигне дългосрочна победа над „Ислямската държава“, стабилност и завръщане на бежанците в родината си“.

Превод и редакция: Калоян Пенков