Москва. Москва ще приветства ново всеобхватно споразумение за ракети със среден и малък обсег, ако всички държави, притежаващи такива оръжия, се присъединят към него. Това е казаха за „Известия“ високопоставени събеседници от руските дипломатически кръгове. Освен това трябва да говорим не само за „неудобните за САЩ” държави - Китай, Северна Корея, Иран, но и, например, за съюзниците в Европа - Франция и Великобритания - и други. Както беше отбелязано в Съвета на Федерацията, такова споразумение би било „идеален сценарий“, но американските партньори едва ли ще се съгласят.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп веднага след прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари увери световната общност, че новото всеобхватно споразумение ще замени старото и ще бъде подписано в „красива стая“. И, разбира се, според американския лидер, Китай определено ще бъде сред подписалите го. Както казва източник от руските дипломатически кръгове за „Известия“, през цялото това време Вашингтон убеждаваше Москва, че прекратяването на ДРСМО не е срещу Руската федерация, защото основната цел е да се обвърже Китай с ограниченията.
„Дори ако приемем, че това е изключително срещу Китай, тогава защо беше необходимо да се прекрати предишното споразумение? Говорейки за глобално споразумение, те очевидно нямат предвид техните съюзници в Европа“, каза източникът пред „Известия“. „Русия ще се съгласи на такъв договор, но само при условие, че всички страни с подобни оръжия ще се присъединят. Как американците, например, ще убедят Франция да подпише такъв документ, е абсолютно неразбираемо.
Друг източник добави, че в допълнение към Северна Корея, Иран и Китай, има още Индия, Пакистан и Израел. Малко вероятно е Ерусалим да се откаже от такива ракети. В допълнение, източникът припомни, че Москва вече няма да предлага инициативи по този въпрос, защото, както заяви руският президент Владимир Путин, всички предложения отдавна са на американската маса. Според член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, би било правилно да се сключи „глобално споразумение“ за ДРСМО.
„Малко вероятно е да бъде сключен наистина глобален договор за ракети със среден и малък обсег, който да забранява на всяка страна да има наземни крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км“, заяви Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“.
„Защо е било необходимо да се наруши предишното споразумение, за да можем по-късно да говорим за необходимостта от сключване на ново, ако е възможно просто да се ангажираме с неговото разширяване?“ Така депутатът от Социалдемократическата партия на Германия Кнут Флекенщайн е убеден, че вместо да се унищожи ДРСМО, си заслужава да се „привлекат трети държави към него“.
„Европа може да играе по-важна роля, като поеме ролята на посредник в преговорите между Съединените щати и Русия и по този начин да осигури развитието и продължаването на договора, каза германският политик в разговор с „Известия“. „Мисля, че би било добре, ако Европейският съюз се опита да започне тристранни преговори с участието на Вашингтон и Москва. В крайна сметка говорим не само за тяхната сигурност, но и за нашата, европейската“.
В съответствие със споразумението, подписано през 1987 г., Москва и Вашингтон се отказаха от производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден и малък обсег.

Превод и редакция: Калоян Пенков