Карло Петрини гостува в България, за да представи книгата си "Хубаво, чисто, справедливо", издадена у нас от "Жанет 45" в София и Пловдив. Премиерата в Пловдив  е  на 17 март от 18.30 часа в Първо студио на Радио Пловдив, ден след като  писателят гостува в София за среща с читателите във Vivacom Art Hall.

Как се стига до "Хубаво, чисто, справедливо"?

През 1986 г. Карло Петрини и няколко негови приятели заедно приготвят спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е вид протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. И от него се заражда движението Slow Food, организация, която днес включва 100 000 члена от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции. 

Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедливо произведена, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната.

Книгата “Хубаво, чисто, справедливо” е публикувана за първи път през 2005 г., когато движението Slow Food стартира своя най-амбициозен проект, Terra Madre (Майка Земя) – среща на хранителни общности от цял свят, борещи се за защита на земеделието, риболова и животновъдството от устойчив тип, за опазване на вкуса и хранителното биоразнообразие. Тази първа среща събира на едно място хиляди селяни и дребни производители, нуждаещи се от свой глас в света в защита на своето достойнство. Сред тях бе и делегация от България. Подир срещата, движението Slow Food покълна и на българска земя.

Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна.

Културата на хранене по света се е развивала във всяко кътче на земята благодарение на работата и посвещението най-вече на милиони и милиони хора, които са работили, за да създават добрата местна храна, да я консервират, да й придават вкус. И през вековете кухнята е станала силна, и днес тя е богатство и културно наследство на всеки народ – също като архитектурните паметници, също като езика, също като музиката. 

Една от най-важните цели на Slow Food е да защитава това разнообразие, защото то придава стойност на храната.