Мечтали ли сте да бъдете отново дете? Или поне за малко да се върнете в безгрижието, топлотата и искреното веселие на детството? Можете да го направите в пловдивския магазин-работилница „Латерна Магика” в кв. „Капана”.  В приказния свят на куклите ви посреща Даниела Петрова, която сама изработва играчките от текстил и прежда.

Изобилието от форми и цветове е толкова голямо, че първоначално сякаш сте в калейдоскоп от пъстри светлини. Рафтовете са отрупани с парцалени кукли, петрушки, плетени барбарони, зайци, черешки, гъсенички, принцеси и шарени яйца.

Ако пък търсите някой любим приказен герой, можете да си го поръчате. „Можете да донесете картинка или да посочите герой от филм. Всичко, което може да се изплете и ушие.”, обяснява г-жа Петрова, майстор по художествено плетиво.

Всяка кукла е уникална. Особено популярни сред децата до 2-годишна възраст са петрушките за куклен театър, които развиват моториката им. Малчуганите пъхат ръка и подсъзнателно размърдват пръсти и са изключително изненадани, че човечето се задвижва всъщност от тях.

Има  цяла полица с принцеси, срещу тях е седнала Баба Марта, над нея са петрушките. Цветните барбарони заемат също централно място. Освен в традиционните си форми можете да си купите и плетени барбарони като фигури за конструктор, които строят замък.

Цените на уникалните играчки са от 20 до 120 лв. Като положителна тенденция г-жа Петрова коментира, че има родители, които учат децата си на традиционно красивите неща – стойностната, вечната красота от приказките, от „Малкият принц”, „Пипи Дългото чорапче”, „Бременските музиканти” и др.

Тя превръща хобито си в професия през 2006 г. докато отглежда малкия си син. „Учех го да апликира и други неща, на които бабите са ни учили. И така направихме първата кукла, после втората – моряк... Не съм спирала да играя на кукли.”, връща се в началото Даниела, която е дипломиран учител по български език и литература, но работи по специалността си съвсем кратко. „Играейки, може да научиш децата на повече неща, отколкото с дълги и скучни лекции.”, убедена е майсторката. „Мисля, че с творчеството си правя света по-добър. Мечтата ми е децата да разпознават доброто от злото. Да не остава и капка съмнение у тях кое какво е.”, споделя Даниела, докато довършва дрешката на поредната кукла.

Ще ви е трудно да си тръгнете от магазинчето й без носталгия, но пък можете да върнете частица от детството си като занесете парцалена кукла у дома.