Гласуваха промяната на данъците за МПС-ата в Бургас след едночасово разискване

Бойко Георгиев от ГЕРБ подчерта, че промяната ще засегне само тези автомолили, които са без катализатор и до този момент са плащали смешни данъци до 10 лева


Това са най-ниските възможни ставки, които ни е наложил законодателят, сиреч държавата, подчертаха от администрацията


Промяната на данъците на автомобилите разбуни духовете в залата на Общинския съвет в Бургас тази сутрин.Нови данъци за МПС-ата в Бургас, без катализатор ще плащат повече
Припомняме, че администрацията внесе предложение за въвеждане на нова формула за изчисление на налога – имуществен показател и екологичен. Това ще доведе до повишаване на данъците за автомобилите без катализатор, както и тези, които досега бяха регистрирани като лекотоварни.  Докладната бе приета с 40 гласа "ЗА" и 5 "ПРОТИВ" след едночасово разискване.
Правната комисия подкрепи промяната на данъците за МПС-а в Бургас, но с резерви
Живко Табаков от Движение „България на гражданите” се обяви против предложението, защото по думите му се наказвали бедните бургазлии, които нямат възможност да си закупят нови коли.

Тодор Ангелов, председател на групата съветници от коалиция „Заедно за Бургас” също подчерта, че няма да подкрепи докладната, защото тежестта щяла да се прехвърли върху бедните семейства, които нямали да имат възможност да плащат данъка.

Това е най-ниската ставка, определена от законодателя. Не администрация вдига данъците, а Народното събрание с изискванията, които са гласували”, каза Георги Манев, общински съветник от НФСБ-СЕК.

Нашето предложение беше чрез докладната да преповторим най-ниските ставки от законодателя. И да се отхвърли тази докладна, ще се приложи законът автоматично, така, че ще се случи абсолютно същото”, подчерта кметът Димитър Николов.

„Говори се много популистки, нямаше да вземам участие в дискусията, но ме накарахте да се включа. Не използвайте като дъвка тази мантра за бедните. Промяната ще засегне само тези автомобили, които са плащали много ниски данъци – по 10 лева, и тези, които са регистрирани като товарни. Наредбата ще стане справедлива, а колегите от администрацията са изготвили възможно най-добрия вариант”, каза от своя страна общинският съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев.

В категории: Политика