Петра Квитова сложи край на австралийската приказка на Даниел Колинс. Тази нощ чехкинята спечели в два сета 7:6 (2), 6:0 полуфиналния сблъсък с американката на турнира от Големия шлем Australian open. Така поставената под номер 8 в схемата на турнира е първата финалистка в Мелбърн.

25-годишната Колинс бе голямата сензация на Australian open до този момент. Тя не бе печелила мач в досегашните си участия на турнири от Големия шлем, но сега направи страхотен рейд до 1/2-финала, отстранявайки по пътя си поставените Юлия Гьоргес, Каролин Гарсия и Анжелик Кербер. Тук обаче амбициите й за нещо още по-голямо бяха прекършени от опитната Квитова, която сломи съпротивата й за 1 час и 36 минути.

В началото на мача Колинс започна много стабилно и дори първа успя да стигне до пробив в петия гейм, за да поведе с 3:2. За нейно съжаление обаче пробивът не бе затвърден и още веднага Квитова възстанови равенството също с пробив за 3:3.


След това мачът вървеше гейм за гейм и се стигна до тайбрек. В него Квитова набързо взе солидна преднина с два мини-пробива за 5:1 и в крайна сметка успя да затвори и сета със 7:2 точки в тайбрека.

Това явно разколеба американката, която започна нервно втория сет. Тя влезе в спор със съдията на стола Карлос Рамос заради проблем със системата, която отчита дали топката е докоснала мрежата при сервис. Това още повече разклати равновесието й и Колинс така и не успя да покаже стабилната игра от първия сет, като не записа дори гейм на сметката си и буквално бе пометена от Квитова.

Така чехкинята се класирана финала в Мелбърн и вече чака победителката от другия поулфинален сблъсък между Каролина Плишкова и Наоми Осака.