Лондон/Делхи. Военните твърдят, че допълнителна база ще увеличи възможността да се наблюдават китайските кораби и подводници, които навлизат в Индийския океан през Малакския пролив, пише The Daily Express.
Все по-големи стават притесненията на Делхи от засилващото се китайско военно-морско присъствие в района. Индийското правителство се страхува, че мрежата от комерсиални пристанища, които то изгражда от Шри Ланка до Пакистан, може да се превърне в система от военно-морски авантпостове.
От 2014 година, когато Нарендра Моди пое премиерския пост, страната внимателно следи движението на китайските кораби през Малакския пролив. Всяка година близо 120,000 кораба преминават през Индийския океан, като повече от половината прекосяват този проток.
Адмирал Сунил Ланба, главнокомандващ индийските военно-морски сили, е получил заповед да създаде нова база на 180 мили северно от Порт Блеър, столица на Андаманските и Никобарските острови, съюзна територия на Индия в Индийския океан.
Индия и Китай спорят за правото на влияние в района. Делхи се опитва да даде отпор на засилващата се китайска дипломация.

Превод и редакция: Ивелина Ватова