Москва. Държавният секретар Майк Помпео предвижда на срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Корейската народно-демократична република (КНДР) Ким Чен-ун в края на февруари да се постигне прогрес, пише вестник „Независимая газета“.
Истина е, че предстои огромна работа да се свърши, но Северна Корея вече спря ядрените и ракетните изпитания. Както изтъкват експертите, страните приемат по различен начин един успех от преговорите. За Вашингтон това означава КНДР напълно да се откаже от ядрената си програма, а за Пхенян – отмяна на санкциите.
Нов момент в изявлението на главата на американската дипломация, което е било транслирано от Вашингтон директно в Давос на Световния икономически форум, е споменаване на ролята на частния икономически сектор за постигане на съгласие. Така наблюдателите намекват, че когато санкциите срещу КНДР бъдат отменени, не само южнокорейски, но и американски фирми ще участват във възстановяване на страната.
В същото време и противниците на каквато и да е договореност с КНРД не стоят със „скръстени ръце“. Още преди Белият дом да е обявил втората среща с Ким един от аналитичните центрове във Вашингтон е открил секретна база за севернокорейски антибалистични ракети, която вероятно служи и като щаб на ракетните войски със стратегическо предназначение. Според Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон това е една от примерно 20-те ракетни бази, които не са обявени публично. Така за него това е допълнително доказателство, че Пхенян не демонтира своите оръжия.
Превод и редакция: Ивелина Ватова