Брюксел. Европейският съюз обяви в сряда, че „не може да се пренебрегва“ гласът на венецуелския народ и призова за „свободни и справедливи избори“, след като парламентарният лидер на латиноамериканската държава Хуан Гуайдо се провъзгласи за и.д. президент, предава AFP.
Еврокомисарят за външната политика Федерика Могерини заяви от името на 28-те страни, членки на блока, че „народът на Венецуела масово призова за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба“.
"Този глас не може да бъде пренебрегнат. Ес горещо препоръчва незабавно да се започне политически процес, който да доведе до свободни и справедливи избори в съответствие с конституционния ред“, се пояснява в нейното изявление.
САЩ, Канада и повечето латиноамерикански държави бързо подкрепиха Гуайдо, след като той се самопровъзгласи за временен водач на държавата и така постави в изолация президента Николас Мадуро.
"Гражданските права, свободата и сигурността на всички членове на Националното събрание, включително и на неговия председател Хуан Гуайдо трябва да се спазват и изцяло да се уважават“, се казва в изявлението на Могерини. И още: „Насилието и крайната употреба на сила от органите, гарантиращи сигурността, са напълно неприемливи и не могат да разрешат кризата“.
ЕС и неговите страни, членки „са готови да подкрепят възстановяването на демокрацията и управлението на закона във Венецуела чрез мирен политически процес в съответствие с венецуелската конституция“.
Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че „се надява цяла Европа да се обедини в подкрепата си за демократичните сили на Венецуела“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова