Брюксел. Тристранната среща между Русия Украйна и Еврокомисията, на която трябваше да се реши съдбата на преноса на руски газ след 2019-та година, приключи без конкретно решение, предава РИА Новости.
На срещата трябваше да се съгласуват условията за продължаване на преноса на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 година, когато изтича действието на сегашния договор. За Киев това е изключително важно, тъй като спирането на транзита на синьото гориво ще донесе на украинския бюджет три милиарда долара загуба годишно. Освен това на практика цялата газопреносна система на страната ще престане да функционира.
Еврокомисията, която пое ролята на неутрален арбитър в спора между Русия и Украйна, откровено застана на страната на Киев.
Руската делегация е представила своя вариант за новия договор, според който „Газпром“ се задължава да осигури обеми, „достатъчни, за да се привлекат инвеститори за модернизацията на украинската газотранспортна система“.
Точните параметри на европейския проектодоговор не бяха разкрити. В същото време експертите отдавна смятат, че като се има предвид сегашната й рентабилност, тя може да гарантира транзит на не по-малко от 40 млрд. куб. м. на година. Вероятно за този обем ще настоява и Еврокомисията, а това е значително по-голямо количество от планираното от „Газпром“: по-рано руските представители бяха обявили готовност да запазят украинския транзит в размер на 10-15 млрд кубика.
РИА Новости припомня, че през септември 2018-та и. д. председател на украинското „Нафтогаз“ Сергей Коновец е изпратил до премиера Владимир Гройсман писмо, с което го уведомява за необходимостта да се продадат на западен инвеститор 49 процента от акциите на газопреносната система на страната за седем милиарда долара. Този инвеститор трябваше да успее да договори с Русия запазване на преносните обеми от синьото гориво.
Превод и редакция: Ивелина Ватова