Москва/Каракас/Вашингтон. Венецуела е сред държавите, в които Вашингтон се опитва да се намесва и да влияе на процеса на суверенна смяна на властта. За това е обявил председателят на Комитета по международните въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев, пише всекидневникът „Известия“ на електронната си страница в сряда.
Руският сенатор е казал, че събитията, които текат във Венецуела са вътрешна работа за тази държава и е уточнил, че с „народа й трябва да се сътрудничи при решаване на натрупаните проблеми, но не и с блокада. Всяка сегашна политика на САЩ по отношение на Венецуела, включително и последното изявление на Тръмп, е пряко и безцеремонно вмешателство във вътрешните работи на страната“.
Косачев е припомнил за смяната на властта в Либия с пряката намеса на САЩ, „за трудностите, с които се сблъсква Ирак“ и за проблемите в Сирия. Според него на ред е Венецуела.
По-рано в сряда президентът на САЩ призна председателя на Националното събрание (опозиционният парламент – бел.“Известия“) на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната вместо встъпилия в длъжност държавен глава Николас Мадуро. След това държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Мадуро да отстъпи поста на Гуайдо.
В сряда Хуан Гуайдо беше признат за президент на страната и от Организацията на американските държави.
На президентските избори на 20 май 2018 година Николас Мадуро беше преизбран за нов шестгодишен мандат. Той пое поста на 10 януари 2019-та. „ Групата от Лима“ (създадена на 8 август 2017-та, за да реши по мирен път кризата във Венецуела – бел. ред.) смята, че този избор не отговаря на международните стандарти. Под документа й са се подписали 13 държави от Латинска Америка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова