Москва. След разговорите, които в сряда са водили президентите на Турция и Русия в Кремъл, Владимир Путин е обявил, че двамата са обсъждали планове за стабилизиране на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предава Reuters.
По-рано в сряда руският външен министър е заявил, че положението в района, в който Москва и Анкара се опитват да създадат зона за деескалация, бързо се влошава и че то е под почти пълен контрол на бойците от Нусра.
Путин е обявил, че военните министри на Русия и Турция вече са разговаряли за специалните мерки и действия, които двете държави ще предприемат в Идлиб, без да даде повече подробности. Той е оценил големите усилия, които Турция полага за да намали напрежението в региона, но е подчертал, че са нужни повече единни акции, за да „се ликвидират терористичните групировки“.
Путин е обявил, че се е съгласил Москва да бъде домакин на среща между Русия, Турция и Иран, на която да се обсъди ситуацията в Сирия, като е подчертал необходимостта тя да се проведе в най-скоро време. По този въпрос с Ердоган са на една и съща позиция.
Руският държавен глава е обявил и затрудненията, които среща идеята за създаване на спонсориран от ООН конституционен комитет за Сирия, тъй като Франция, Германия и Великобритания през декември я блокираха, поведение, което е изненадало Москва.
Превод и редакция: Ивелина Ватова