Санторини. Туристите започват да му пречат на един от гръцките острови. На един квадратен километър през 2017 г. е имало 107.8 туристи на 100 жители. Става дума за Санторини, един от най-красивите гръцки острови, който вече не може да понесе огромния брой туристи. Това заявява Комитетът по транспорта на Европейския парламент, предава македонското електронно издание „Фактор“. Санторини достигнал максималния си брой през 2017 г., когато са били регистрирани 5,5 милиона посетители, в сравнение с 2012 г., когато е имало само 3,3 милиона туристи, предава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“. През миналата година в пристанището на Санторини са пристигнали 474 круиза с около 750 000 пътници, което е със 130 000 туристи и 70 кораба повече от пристигналите през 2017 г.
Съобщава се, че туристите носят десетина милиона евро приходи на острова, но създават редица проблеми в природата като недостиг на вода и електричество, както и удвояване на броя на незаконните квартири в AirBnB, от които властите нямат полза. Европейският парламент твърди, че отговорността за ситуацията в Санторини се носи от гръцкото правителство, което трябва да предвиди притока на туристи и в съответствие с това да създаде механизми, които да поддържат реда на острова.
Медията предава, че разногласията между местното самоуправление и министерството на туризма са доведели до редица проблеми, които сега ще струват на Гърция повече от това, което получава от самия туризъм.
Има много дестинации в света, където туристите пречат, според „Фактор“. Такива са Барселона, Венеция, дори Дубровник и други места, където масовият туризъм притеснява местните жители.