Не приемам като сериозни резултатите на социолозите за малката разлика между ГЕРБ и БСП. Това коментира пред бТВ шефката на кабинета на премиера Бойко Борисов и социоложка Румяна Бъчварова. Тя изказа мнение за проучването на АФИС, което бе критикувано и от самия премиер, който уличи агенцията като червена и заяви, че не може да й се вярва, тъй като е на човек, близък до БСП.

Тонът на Борисов е реален, критичността му се е проявала винаги, още на първите избори каза, че проблемът на ГЕРб е самият ГЕРБ. Що се отнася до опонентите, ние имаме такива и във всеки един момент, за да докажем, че сме прави, трябва да имаме силата, отговорността и компетентността да отговаряме на нашите опоненти, заяви тя. Алегорията със синята и червената лампа той каза, че, ако хората нямат морал и съвест да работят както трябва, към тях ще бъде приложен законът както трябва. 

Неизбежно е една партия да е толкова дълго на управленски позиции да има и недоволни срещу нея, протестен вот и т.н. Ние не сме започнали тази кампания, а истинският резултат се вижда в хода на кампанията. Всяка една партия трябва да даде мотив на хората да гласуват за нея и ГЕРБ е едни гърди напред в това отношение, посочи социоложката. 

Тя изтъкна, че България има много висок авторитет в Европа и има поредица от причини, заради които хората да гласуват на евровота именно за ГЕРБ.

Вотът за Румен Радев бе мажоритарен и в този момент подкрепата се дължеше на това, но в други избори третият печели по 700 хил. гласа, има динамика, посочи тя. 

На конференцията в неделя показахме защо българският избирател трябва да гласува за ГЕРБ. Въпреки износването ГЕРБ продължава да има лидерска позиция, заяви шефката на премиерския кабинет. 

При нас оценката е динамична и следва обществените настроения. Обикновено резултатите от евровота не е критерий за настроенията, смята Бъчварова. В момента всички трябва да гласуваме за България, вотът е в една посока. Не бива чрез изборните резултати да се търсят вътрешно-политически настроения, отсече тя. 

На въпрос дали има нагласа за нови лица в листата на ГЕРБ Бъчварова заяви, че все още е рано да се каже, но се преценяват номинациите в момента. 

Бъчварова обяви, че папата ще е у нас на 5 и 6 май и посещението му е свързано с послания към целия свят.