Как противниците Валери Симеонов и Ревизоро си стиснаха ръцете за малките бензиностанции

Регистрациите на малките бензиностанции да е безплатна, съгласен е Ревизоро, а Валери Сименов е готов да го предложи


Народното събрание одобри на първо четене отлагането на новия закон за горивата, но не е ясно дали то ще е с шест месеца


Депутатите приеха спорният закон за контрол на горивата да бъде отложен. Дали обаче отлагането ще е с шест месеца, както предлага Министерският съвет, засега не е ясно.

Това можеше да стане, ако парламентът бе приел предложението на депутата от „Обединени патриоти” Валери Симеонов - законопроектът да бъде гласуван експресно на две четения.
Това не се случи, след като беше заявено, че ще има предложения за промени на второ четене.

Според законопроекта, внесен от правителството, влизането в сила на закона следва да се отложи за 1 юли 2019 г.
Емил Димитров-Ревизоро обаче смята, че работна група трябва да коригира бързо спорните текстове. Отлагането според него следва да е в по-кратък срок. Това е мнението и на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в лицето на председателя й Валентин Златев.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), ръководена от Кирил Домусчиев, обаче законът не е добър и следва дори да бъде отменен.

Засегнати от него са и собствениците на малки бензиностанции. Според Валери Симеонов има опасност техният бизнес да бъде ликвидиран.
Претенции имат представители и на други сфери – например тези, свързани с минодобива.

Днес обаче Ревизоро и Симеонов, които са опоненти по темата, постигнаха съгласие.
В пленарната зала Емил Димитров обяви, че колегата му миналата година е защитил земеделските производители. Сега можел да направи същото и за „малките” собственици на бензиностанции.

„След като на малките бензиностанции им е толкова трудно да декларират, че имат собственост някаква, където и да е 20 000 лв., направете го 2 лв. – колкото е един трамваен билет. Или безплатно. Тогава би трябвало всички проблеми да отпаднат”, коментира Ревизоро.
Той даде пример за подобна малка бензиностанция, която струвала 600 000 лв.
„Или имаме за около 500-600 хиляди лева собственост, но собственикът на тази цяла собственост не може да декларира пред БНБ 20 хиляди”, възрази Ревизоро.
Според него истинската причина малките собственици да се противопоставят е, че не искат да бъдат регистрирани и контролирани по новите правила.

Г-н Симеонов, Вие сте конструктивен човек. Благодаря Ви за това, което направихте за предишната промяна. Дайте от свое име предложение – малките бензиностанции да бъдат вписвани безплатно, както го направихте за земеделците, както го направихме за превозвачите. Това няма да промени света. Проблемът е те дали ще искат да се впишат. Към днешна дата целият легален бизнес е извървял целия път и е внесъл и е направил тези обезпечения, направил е разходи. Ние в момента им казваме „грешни сте, не е трябвало да го направите, глупави сте; ще го отложим с още шест месеца”. Направете тези предложения. Те ще бъдат полезни за всички”, призова Ревизоро.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи: „Предложението Ви е абсолютно удачно, защото по никакъв начин нито аз, нито моите колеги ще подкрепим каквато и да било форма за заобикаляне на закона и за насърчаването на сивия бизнес, сивата търговска дейност независимо на колко дребно, ниско ниво се извършва тя. Защото точно дребните ощетявания, така да се каже, на бюджета са най-мащабни в крайна сметка, когато се направи калкулация. Така че никакъв проблем няма, да стане това. А който не желае да се регистрира при тези условия на безплатна регистрация, естествено, че спрямо него трябва да бъде приложена цялата сила и тежест на закона. Така че тук сме на едно мнение.”

Симеонов припомни, че когато законът миналата година е бил приет, браншът на малките търговци на горива не е бил организиран и обединен. Това станало в движение. Сега вече в лицето на тяхната асоциация имало ясен партньор, на който можело да се поставят условия за спазване на законността.

В крайна сметка отлагането на закона днес бе одобрено на първо четене от Народното събрание. Бе прието предложението и на Делян Добрев от ГЕРБ промени за второ четене да се предлагат в ускорен вариант – до три дни.

Все пак ще е налице правен конфликт, тъй като преди окончателното приемане на отлагането му законът ще влезе в сила на 28 януари.

В категории: Бизнес , Политика