Велико Търново. Кметът Даниел Панов се срещна с правнучката на Райна Княгиня – доц. д-р Наталия Футекова. Тя е в града по покана на Градски ученически парламент и ще изнесе лекция за бизнеса, образованието и успеха, тъй като е управляващ партньор в една от водещите у нас компании за разработка на бизнес софтуер, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По време на срещата е възникнала идея за организиране на конкурс за ученици и студенти, които се обучават в IT сектора, което ще е съвместен проект между Общината и бизнеса. Кметът на Велико Търново заяви, че това ще е много добър старт за развитие на бъдещите специалисти.
„Идеята се зароди, защото е хубаво, когато едно населено място започне да се развива все повече технологично и модерно, е хубаво младите хора, които учат, живеят и работят в него, да допринасят стойност към самото място, в което се развиват“, посочи д-р Футекова.
Кметът на Велико Търново обясни, че в града вече оперират над 80 фирми от сектора и това ще е полезно при набирането на кадри. „Аз съм на мнение, че тези възрожденци, които са участвали в Освобождението на България от турско робство, действително остават малко забравени и учителите и директорите на българските училища трябва да наблегнат малко повече върху живота и делото им. Такава велика българска е и Райна Княгиня, която след завършването на акушерство в Русия идва във Велико Търново и в продължение на три години преподава във Втора девическа гимназия по ботаника, история и ръкоделие. Името ѝ е свързано със старопрестолния град и ние трябва да се гордеем, че видни възрожденци са дали нещо от себе си за нашия град и след Освобождението“, каза още Панов.
Доц. д-р Наталия Футекова изказа благодарността си за поканата и допълни, че е много впечатлена от Велико Търново и младите хора от града. Нейната лекция ще се проведе в Споделено работно пространство Freedom 21 и ще започне в 18.00 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА