Бургас. Приоритетите при изготвяне на детското меню в училищните столовете са хигиената на храните и здравословното хранене на учениците. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас инж. Яна Маркова, технолог по храненето в Община Бургас. По думите ѝ освен това при изготвянето на ежедневното меню задължително трябва да се следи и броят на калориите в основните храни. „Ние се съобразяваме и с въвеждането на нови рецепти, както и с вкусовите предпочитания на учениците“, обясни Маркова и добави, че същите изисквания стриктно се спазват и в столовете за хранене в бургаските детски градини. „Абсолютно всички продукти са по Българския държавен стандарт. Хлябът, млякото и всички останали продукти са по изискванията на наредбите. Няма продукти в поръчките, които да са извън стандарта, а и такива поръчки няма как да бъдат осъществени. Освен че ние ги проверяваме, столовете за хранене се проверяват редовно и от Българската агенция по безопасност на храните, така че в това отношение нямаме проблеми. Фирмите, които обслужват столовете, също работят съвестно“, допълни още технологът. По думите ѝ менюто в училищните столове се съставя от работна група, която включва и директора на „Образование и демографски въпроси” към Община Бургас Веселина Таралова, комисия от няколко директори, както и готвач. „Изготвям менюто всеки месец, като се старая да бъдат въвеждани нови рецепти, които да са съобразени, както със здравословното хранене, така и с вкусовете на децата“, каза още Маркова.
Мария ПОПЧЕВА