Скопие. Румъния ще подкрепи Македония за начало на преговори със ЕС, заяви румънският посланик в Скопие Виорел Станила, цитиран от македонския телевизионен канал “Канал 5“.
Според него е необходим напредък в областта на правовата държава, а приемането на реформаторски закони не е достатъчно, ако на практика няма прилагане. Посланикът изрази надежда, че президентските избори няма да се проведат без създадена антикорупционна комисия.
Румънският посланик в Македония Виорел Станила заяви, че фокусът на Съюза ще бъде насочен към страните от Западните Балкани. Румъния, както каза той, ще остане силен поддръжник на Македония и ще подкрепи положителното решение за започване на преговорите с ЕС.
Според заместник министър-председателя по евроинтеграцията Буяр Османи единственият начин за членство в ЕС е продължаването на програмата за реформи, както и борбата с корупцията, които бяха определени като приоритети от Съюза.
Шестмесечното председателство на Румъния с ЕС ще бъде под мотото "Сближаване" и сред приоритетите на Румъния, освен политиката на разширяване към Западните Балкани, ще бъде общата сигурност на Съюза, както и Брекзит, припомня медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков