На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.”

Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина, намира се на екскурзия или пък на някакво състезание там. Причината е, че в Норвегия действа една фашистка служба “Барневернет”, която е отнела двете й деца, Селина (12 г.) и Андреас (11 г.).

Сигурно вече всички знаете тази история. Цветелина започва развод със съпруга си, норвежец, след което местните социални отнемат децата й. После разделят Селина и Андреас – изпращат ги в различни градове, в различни училища. Причината да ги отнемат от майката е, че тя е “интелигентна и може да им повлияе лошо в отношението към бащата“, а за раздялата на децата, че „по-голямата Селина влияе на по-малкия Андреас”.

Сега като се замисля, дори немските фашисти са били много по-хуманни от норвежките социални, защото, като са пращали цели еврейски семейства и фамилии в концлагерите на смъртта, поне първончално не са ги разделяли.

“Барневернет” обаче е суперслужба, която от дълги години прави каквото си пожелае с десетки хиляди семейства, по-голямата част от смесени бракове. Разследват годишно почти 50 хиляди и отнемат над 1500 деца.

Последният български пример е от тази седмица. “Барневернет” иска да вземе и прати на приемни родители сина на Чавдар Георгиев, след като съпругата му, счетоводителка, е арестувана в Норвегия и стои от дълго време в ареста. Тя е норвежка, задържана е, а мъжът й е българин. Тоест чужденец. Тоест на по-ниско ниво според норвежките разбирания, което автоматично става причина “Барневернет” да иска отнемане на децата му – момче и момиче.

Начинът на действие на норвежките социални е добре известен. В самата Норвегия има кампании на психолози, адвокати и социални работници срещу тях. Известно е, че в “Барневернет” работят некомпетентни и нехуманни служители. Известно е също така, че съдебните състави се съобразяват само с тяхното мнение, без значение какво казват пряко засегнатите страни, самите деца, свидетели, психолози, учители, възпитатели. Известно е също така, че норвежките социални действат, без да дават обяснения.

Почти всяка година избухват нови и нови международни скандали заради отнети деца, заради разбити човешки съдби. Освен семейства от България, жертви на “Барневернет” са и хора от Чехия, Румъния, Полша, Индия, Русия, Канада.

Чудя се не е ли време вече Организацията на обединените нации (ООН) да се намеси? Геноцид означава целенасочено и системно унищожаване, частично или пълно, на национална, етническа, расова или религиозна група, включително и чрез отнемане на децата им. Нима това, което от години прави “Барневернет” в Норвегия, не е геноцид спрямо семейството през 21-и век?

Мисля, че българското външно министерство трябва да реагира максимално остро в защита на българските граждани в такива случаи. Трябва и да се дава гласност на всички безчинства на норвежките социални. Защото техните безобразия няма да бъдат прекратени само с натиск отвътре.