Реймънд Хил (Raymond Hill), създателят системите за блокиране на нежелани реклами uBlock Origin и uMatrix, предупреди, чe ако третата версия на манифеста на Chrome бъде приета, ще стане невъзможно използването на блокатора на реклами uBlock Origin.

Манифестът определя възможностите и ресурсите, предоставяни на разширенията на Chrome. В сегашната чернова на трета версия на манифеста е прекратена поддръжката на работата на API webRequest в блокиращ режим. Като замяна се предлага използването на съществено по-ограничения API declarativeNetRequest. Според Реймънд Хил предложеният API въобще не е достатъчен за осигуряването на пълноценно блокиране на рекламите. Ако тази версия на манифеста бъде утвърдена, разширенията uBlock Origin и uMatrix няма да могат да се стартират в Chrome.

Интересно е, че тези промени няма да окажат влияние на блокатора Adblock Plus, който използва API declarativeNetRequest. Реймънд подчертава, че с помощта на API declarativeNetRequest е невъзможно самостоятелното контролиране на постъпващото съдържание на ниско ниво. С мнението на Реймънд се съгласиха и разработчиците на блокатора AdGuard, които също ще бъдат засегнати от промените в манифеста.

Един от основните недостатъци на предложения за използване API declarativeNetRequest е твърдото ограничение на максималния брой използвани филтри, като списъкът с правилата е ограничен до 30 000 записа, което е съвсем недостатъчно, понеже само в списъка EasyList са включени на 42 000 вида блокиране на реклами. Освен това, въпросният API не дава възможност за блокиране на големите мултимедийни елементи, няма как да се спре изпълнението на JavaScript чрез замяна на CSP директивите, няма как да се премахнат заглавията на текстовите бисквитки.

С други думи, досега webRequest API се използваше от създателите на блокиращ рекламите софтуер за прослушване на събитията и блокиране на рекламите в реално време, още докато страницата се зарежда. В новата система тези блокатори вече не могат да блокират рекламните събития, а само да ги преглеждат. Google счита, че това ще ускори работата на браузъра, понеже разширенията вече няма да забавят основния поток.

В крайна сметка, ако Manifest v3 бъде приет, това ще ускори работата на Chrome, но ще ограничи възможностите на разширенията за този браузър, при това не само на разширенията за блокиране на реклами.

Това е един своеобразен компромис. От една страна, разширенията от тип uBlock Origin повече няма да могат да реализират собствен механизъм за филтриране на рекламите. От друга страна, вграденият в Chromium механизъм за филтриране на рекламите ще стане по-бърз.

Google от своя страна съобщи, че окончателните спецификации на Manifest v3 засега на са утвърдени и предстои обсъждане от страна на цялата уеб общост.