Одобрявате ли тази идея? Градинката до Интерхотел "България" да носи името пл."Съединение"!

Инициативен комитет от бургазлии предлага пространството пред х-л „България” да носи името на един от най-светлите национални празници


В града няма значим архитектурен и исторически обект посветен на Съединението на България



Инициативен комитет от родолюбиви бургазлии предлага пространството пред Интерхотел „България” да носи името площад „Съединение”. Предложението е внесено в деловодството на Общинския съвет и ще се разгледа от постоянните комисии през февруари.

Предложението е градинката, заключена между улиците „Александровска”, „Богориди” и „Генерал  Лермонтов” в самия център на града, да име свое име.
 
Парцелът е с обща площ 4800 кв.м , публична общинска собственост. Място е отредено за озеленяване и към момента не носи друго наименование.

Безспорно Съединението на Княжество България с Източна Румелия е паметна дата и светъл национален празник. Факт е, че в Бургас няма значим архитектурен и исторически обект посветен на Съединението на България. Според бургазлии липсва място, на което да бъдат положени венци и цветя в знак на признателност на към героите му.

Бургас има своите дейци на Съединението. В подготовката от най-ранен етап участват бургаски представители. В проведеното още през пролетта на 1880 г.  в София  тайно събрание, на което се учредява революционен комитет видният бургаски гражданин Ясен Русалиев  е избран да представлява  града на насрочените секретни сбирки в Сливен. Няколко месеца по-късно е избран за кмет на Бургас. Целта на тайния комитет е да съгласува  действията между участницете от Източна Румелия, Княжеството и Македония. Няколко години по-късно префектът на Бургас Иван Цанков, близък съратник на Стефан Стамболов, активно подпомага всяко действие по подготовката на Съединението”, акцентира в докладната бургаското участие Инициативния комитет от граждани.


В категории: Бургас