Министерски съвет ще предложи да бъдат отменени текстовете за даване на право на пребиваване и гражданство на така наречените „бързи инвеститори“. Това обяви пред медиите министърът на икономиката Емил Караниколов след днешното правителствено заседание.

В началото на седмицата стана ясно, че в свой доклад, който трябва да бъде представен днес, Европейската комисия предупреждава България и още няколко държави-членки на ЕС за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденци.

„На 15 февруари миналата година беше назначена междуведомствена работна група, която да анализира даването на право на пребиваване, а след това с ускорена процедура евентуално и на българско гражданство по Закона за българското гражданство на така наречените „бързи инвестиции“, обясни министър Караниколов, като уточни, че това са инвестиции в държавни ценни книжа, акции или в доверителни сметки.

Той подчерта, че текстовете не засягат инвеститорите, които реално се занимават с производство и създават работни места в България, а за т. нар. „бързи инвестиции“ – даване на право на пребиваване срещу пари и последващо гражданство.

По думите му, след направен анализ и на икономическата ефективност, работната група е отчела, че при действието на този закон такава няма. По този ред от 2013 година насам са предоставени 50 български гражданства. Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова уточни, че според направения анализ „бързите инвеститори“, които са получили българско гражданство, са от различни държави, сред които Русия, Египет, Пакистан, но няма страна, на която да се дават преимуществено.

Министър Караниколов уточни, че предложението за отмяна на текстовете не е свързано с препоръките на ЕК по отношение на злоупотребите с българско гражданство, тъй като работата по него е започнала още преди година.