Лекари, медицински сестри и санитарки от общинската болница "Св. Мина" в Пловдив излизат на протест в петък пред градската управа заради ниските си възнаграждения. Зад тях застават и двата синдиката в лечебното заведение - "Подкрепа" и КНСБ. В момента медицинските сестри вземат 540 лв. основно и настояват за 160 лв. увеличение от януари. От ръководството на "Св. Мина" им предлагат 60 лева повишение. Част от медсестрите са отказали да подпишат новите трудови договори и заплашват с оставки.

"Вярно е, че получават мизерни пари за огромния труд, който полагат. Самият аз 30 г. съм бил редови лекар, съпругата ми също е медсестра. Възможностите на болницата като търговско дружество обаче са такива. Ако им дам толкова, колкото искат, следващия месец няма да им средства за всички заплати", категоричен е управителят д-р Генади Странджев. Според него сестрите от четири отделения са сложили вече парафи под контрактите си. Колежките им от хирургията и кардиологията отказвали.

"Приходите на болницата не позволяват да се вдигнат възнагражденията на лекарите. Освен при медсестрите увеличение има и при санитарките - те ще вземат 560 лв.", добави д-р Странджев.

От синдикатите смятат, че общината, която е принципал на МБАЛ "Св. Мина" трябва да налее пари в нея. През м.г. градската управа преведе близо 4 млн. лева в здравното заведение, което от няколко години е във финансов колапс.