Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

Двете компании трябва да овладеят разходите си, за да могат да си позволят да инвестират в системи за самоуправление. Целта е да не изостанат по отношение на технологиите спрямо традиционните им конкуренти или новопоявилите се такива като Waymo, пише още Handelsblatt.

Споделяйки направата на компактните им автомобили, двете фирми ще си спестят милиарди, твърди германският вестник, позовавайки се на вътрешни лица, запознати с въпроса.

Ако дискусиите по темата продължат, първите съвместни коли на двата автомобилни гиганта няма да се появят преди 2025 г. Ръководството на "БМВ" и "Мерцедес" ще бъде изправено пред голямо съпротивление от страна на собствените си инженери срещу подобен план, твърди Handelsblatt.

Собственикът на "Мерцедес" Daimler и "БМВ" вече си сътрудничат в някои области. През 2015 г. двете компании, заедно с "Ауди", купиха проекта за картографиране Here, собственост на Nokia. Освен това през миналата година те обединиха услугите си за споделено пътуване Car2Go и DriveNew, за да успеят да покрият по-голям дял от пазара.