Осем подземни контейнера за смет ще бъдат монтирани в центъра на Благоевград, в района около площад „Македония”, стана ясно по време на обществена поръчка за доставка на съдове за отпадъци. Вече е направено проучване на подземната инфраструктура и са определени най-подходящите за целта места без комуникации, където да се монтират първите кофи за боклук от този вид, обясни главният еколог на общината инж. Диана Стефанова, член на комисията.

Подземни контейнери ще заменят кофите за отпадъци пред сградата на НАП, до детската площадка, тези между банята и читалището, като новите ще се „скрият“ в градинката пред банята, както и след пицария „Верде“, при стълбите към алеята покрай река Бистрица. Новите подземни контейнери ще се отварят ръчно и с педал, обемът им трябва да е 3 куб.м, а прогнозната им стойност е 69 999,99 лв. с ДДС. Само една сръбска фирма – „Корали“ ООД с представител Душанка Роглич, е подала оферта за изпълнение на поръчката, стана ясно вчера.

Също само една фирма – софийската „Идеа сервиз“ ЕООД с управител Христо Найденов, кандидатства да достави на община Благоевград 400 съда за отпадъци, тип „Бобър“, и 2000, тип „Кука“. Прогнозната стойност на кофите е 399 999,99 лв. с ДДС.

В комисията коментираха случай при предишна поръчка, за който вестник „Струма“ писа преди време, когато общинските експерти разкриха, че доставените нови кофи за смет са от най-тънката ламарина вместо от посочената в документацията. Изискването сега е дебелината на ламарината на корпуса на контейнерите, тип „Бобър“, които трябва да са с обем 1,1 куб.м, да не е под 1,5 мм, а на тези от тип „Кука“, с обем от 110 литра, да не е под 0,8 мм.

След проверка на представените документи на двете фирми комисията ще се произнесе дали ги допуска до финала за отваряне на ценовите им оферти.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Комисията ще разгледа офертите на участниците, преди да премине към отваряне на ценовите им предложения