Москва. Австрия се обяви против съвместен бюджет на държавите от Еврозоната, пише вестник „Независимая газета“
Виена не одобрява плановете на Париж и Берлин за създаване на единен бюджет на 19-те държави, членки на Еврозоната.Това е заявил в интервю за Welt am Sonntag австрийският канцлер Себастиян Курц. Според него самата Франция не изпълнява изискванията, които се опитва да диктува на другите. Експертите са на мнение, че протестите в тази страна показват до къде може да доведе идеята на Еманюел Макрон за реформа на ЕС.
Курц предлага да се преосмисли принципа за единогласие, който затормозва приемането на решения в Евросъюза. Според него неправилен е подходът по въпроса за единен бюджет, инициативата за който принадлежи на Макрон, а после е при френско-германските преговори на ниво финансови министри е подкрепен и от канцлера на ФРГ Ангела Меркел.
През юни 2018 година, след среща на министрите на икономиката и енергетиката на двете страни Петер Алтмайер и Бруно Льо Мер, се обяви създаването на германско-френски фонд за подкрепа на структурните реформи в страните от ЕС. Тогава се говореше за размерите на отчисленията, които ще се правят в бюджета на Еврозоната. Льо Мер съобщи, че става дума по предварителни изчисления за 0,2–0,5 процента от БВП на 19-те страни от зоната. Той определи сумата от 20–25 млрд евро като „добра отправна точка“.
«Просто, онова, което вие наричате реформа, все още не означава движение в правилната посока“, заявява Курц. – Защо да сме длъжни да компенсираме със средства от хазната на ЕС ентусиазма за реформа?» Според него, такава стъпка е невъзможно да се обясни на германските, австрийските и холандските данъкоплатци, които се трудят „с пот на челото“.
Според Курц Еврокомисията е длъжна да следи за това как не само малките, но и големи държави като Франция, спазват критериите за стабилност на еврото и не нарушават Пакта за стабилност и растеж. Резервите от единния евробюджет трябва да се използват за балансиране на икономическите различия между страните от Еврозоната и да предотвратяват нови финансови кризи, смята Курц. Той посочва незатихващите от ноември 2018 година масови протести във Франция, които принуждават Макрон да прави значителни отстъпки пред демонстрантите, които вече са довели до 10 млрд евро загуби за френската хазна. Според наблюдателите подобни мерки може да доведат до нарушение от страна на Париж на правилата на ЕС, според които бюджетният дефицит не трябва да превишава 3 процента от БВП.
Междувременно във Welt е публикувана статия със заглавие «Северен поток – 2» – дълбоко антиевропейски проект ». В нея се отбелязва, че заради твърдата си позиция относно реализацията на проекта Берлин прави сериозна политическа грешка, която може да има тежки последици не само за германско-американските отоншения, но и за сплотеността на Европа и репутацията на Германия сред енйните европейски партньори.
Превод и редакция: Ивелина Ватова