Лондон. Когато представя своя план Б пред парламента, се очаква Тереза Мей да отхвърли призивите за междупартиен консенсус за Брекзит, пише вестник The Guardian. Предполага се, че тя ще избере да поднови дипломатическите усилия в Брюксел и да предоговори условията по ирландския проблем.
Със своя силно разединен кабинет премиерът на Обединеното кралство обсъди късно в неделя ситуацията.
Източници от правителството съобщават, че целта е била да се намерят приемливи начини, за да се променят условията, довели до „задънената улица“, но разговорът не е успял да намери „реални решения“.
“Както обикновено, трудно е се разбере какво ще направи тя, но преобладава мнението, да привлечем Демократическата юнионистка партия и разбунтувалите се тори“, твърдят те.
След парламентарния провал на Мей през миналата седмица, въпреки твърдението й, че ще говори с „изтъкнати депутати“ от всички партии за компромис, всъщност неин приоритет е да предпази торите от историческо разцепление в партията, информират правителствените източници.
Няколко изтъкнати консервативни депутати са обявили, че могат да се отделят и да създадат партия, ако Мей предпочете да подкрепи един митнически съюз. Това е едно от главните искания на лейбъристите, което се поддържа и от онези сред торите, които подкрепят норвежкия модел за мек Брекзит.
Източници от Уайтхол съобщават, че Гавин Баруел, който е шеф на кабинета на министър-председателя, е посъветвал Тереза Мей да обърне внимание именно на митническия съюз, след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен миналата седмица с мнозинство от 230 гласа.
Но когато в понеделник правителството представи формалното изявление, с което да обяви следващите си стъпки, се очаква то да се съсредоточи върху търсенето на промени по ирландския проблем, за да се удържи победа срещу Групата за европейски изследвания на Джейкъб Рийс-Мог и Демократичната юнионистка партия.
Тогава премиерът ще може да отиде в Брюксел още същата вечер, макар че от Даунинг Стрийт отричат това да се случи толкова скоро.
Мерките, които Мей предлага идват в момент, когато последните данни от проучванията на общественото мнение доказват, че то е оптимистично настроено за възможността от Брекзит без сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова