Лондон/Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че ще даден един допълнителен ден амнистия за нелегалните мигранти в САЩ, след като демократите отхвърлиха последния му план за финансиране на стената по южната граница и за възстановяване на работата на американското правителство, пише британският вестник The Guardian.
В бележка, която разгневи републиканците, но не беше приета сериозно от демократите, Тръмп предлага да се даде правен статут на милиони хора без документите и това да е част от бъдеща голяма сделка по американския миграционен закон.
Тази идея президентът пусна в Туитър, като изтъкна, че засега той само предлага да се разширят правните мерки за закрила на някои бежанци и хора, влезли нелегално в САЩ, като децата например.
“Амнистията ще се използва само в случай на по-голяма сделка, било за имиграцията или за нещо друго,” пише президентът. Освен това той споменава, че няма да „се полагат големи усилия“ да се депортират от страната онези, които вече живеят в САЩ без разрешително.
Повече от четири седмици САЩ са в най- продължителното спиране на работата на правителството, което е следствие от отказа на Тръмп да подпише двупартийният план на Конгреса за финансите в държавата, който не му позволява да ползва милиардите долари, нужни му да построи стена по границата с Мексико.

Превод и редакция: Ивелина Ватова