Атина. Високопоставени полицейски служители и представители на Министерството за защита на гражданите, което ръководи силите за сигурност, заявиха, че полицията е успяла да не допусне протестният митинг срещу Преспанското споразумение да бъде манипулиран, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kathimerini.
“Позицията на полицията беше защитна, тя използва минимално количество химикали, за да спре маскираните нападатели.[някои бяха без маски – бел. Kathimerini]. Те я замеряха с камъни, парчета мрамор, експлодиращи бомбички.”, съобщават неназовани източници.
По данни от централата на полицията в Атина повече от 25 ранени полицаи са в 401 Военна болница след наранявания при нападението при стълбите зад Гроба на незнайния войник, които водят към Парламента. “Двама са ранени от избухналите бомбички, а мнозина имат натрошени ръце и крака от камъните и други предмети, с които ги замеряха,” е заявил за вестника Демостенес Пакос, председател на Асоциацията на полицейските служители в Атина.
Запитан защо полицията не е успяла да изолира нападателите, офицер от Полицейската служба на Атика е обяснил, че маскираните лица първо са се втурнали напред, а после са отстъпили в тълпата и за полицията е било невъзможно да ги преследва. Същият източник допълва, че крайно десни екстремисти, отговорни за инцидента, не са били организирана група на площад „Синтагма“, тъй че е било трудно да бъдат идентифицирани и изолирани.
Висш служител от Министерството също е защитил употребата на химикали. Той е казал, че да се преследват провокаторите на инцидента навътре в тълпата „би довело до паника и още по-голямо напрежение с непредвидими последствия. Отговорността на онова, което се случи, не е на полицията, а на маскираните лица от екстремистките десни групи, които причиниха инцидентите.”
В коментар в Туитър министърът на Гърция, отговарящ за защита на гражданите, Олга Геровасили пише за „ насилие на десни екстремисти“ и призовава главната опозиционна сила „Нова демокрация“ да осъди нападенията срещу полицаите, фотографите и журналистите.
Един от демонстрантите, който се е движел по улица „Солон“, близо до мястото на организираната от анархистите контрадемонстрация и е носел гръцко знаме, е бил нападнат от тях.
По данни от полицията седем души са арестувани на площад „Синтагма“ и ще бъдат изправени пред прокурор.
Освен полицаите, хоспитализирани са още четирима души, получи усложнения от обгазяването. В болница е и фотографът на свободна практика Костис Нтантамис, който е с наранявания. Апаратурата му е открадната. Трима други фотографи също са с рани, но не се нуждаят от медицинска помощ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова