Вашингтон. Бившият специален пратеник на Брет Макгърк САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“ предупреди в неделя за последствията от изтеглянето на американските войски от Сирия, заявявайки, че "няма план" за това, което следва след като американците си тръгнат, предава думите му пред телевизионния канал CBS американското издание The Hill.
"Обявявайки, че ще се оттеглиш и без план - и повярвайте ми, няма план за това, което предстои. Точно сега нямаме план. - Това увеличава уязвимостта на нашите сили, увеличава увереността на нашите врагове в Сирия ”, заяви Брет Макгърк.
Макгърк, който подаде оставката си малко след като президентът Тръмп обяви миналия месец, че изтегля войските на САЩ от Сирия, каза, че отсъствието на американци ще създаде празнота в лидерството и ще доведе до възможност за възстановяване на „Ислямска държава“.
Той предположи, че Тръмп се е противопоставил на съветите на екипа си по национална сигурност при вземането на решението.
Макгърк заяви, че това ще постави американските сили под допълнителен натиск, ако от тях се изисква да управляват оттеглянето и да намерят нов партньор, който да управлява кампанията срещу „Ислямска държава“ в Сирия едновременно. Той изрази скептицизъм, че страна като Турция ще може да изпълни тази роля.

Превод и редакция: Юлиян Марков