София. Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врата, предаде БНР.
По-рано прокуратурата поиска постоянно задържане за петима от задържаните над 40 души при акцията.
Наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова заяви, че обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм. По думите ѝ те са направо с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на българското законодателство е тежко, умишлено. Тя уточни, че за първото законодателят е предвидил наказание от 3 до 12 години, а за второто - до 12 години лишаване от свобода. Прокурор Станкова допълни, че към настоящия момент едно от лицата е извън територията на страната, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки.
Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал. Не е повдигнато обвинение към ръководител на групата, но има основно активно действащо лице. Именно то пожела защитата на договорените адвокати - двама, и служебният защитник беше освободен. Станкова обясни, че финансирането на терористичната организация е извършвано по 2 начина - с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери и чрез закупуване на автомобили, които са били прекарвани през граница и предоставяни на територията на Сирия.