Протестиращи влязоха днес в сблъсъци с полицията по време на митинг в центъра на Атина срещу споразумението със Скопие за промяна на името на Република Македония, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Демонстрантите хвърляха камъни, димки, бомбички, боя и други предмети срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ. Някои протестиращи се опитаха да прескочат оградата и да се изкачат по стълбите пред сградата на парламента, но полицаите ги върнаха обратно. Мъж, загърнат в гръцкото знаме, нападна полицията с дебела тояга, а други бяха увили знамена около дървени пръти, с които атакуваха служителите на реда.

Полицията съобщи, че десет полицаи са били ранени.

В изявление от канцеларията на премиера Алексис Ципрас се посочва, че екстремистки елементи и членове на крайнонационалистическата партия "Златна зора" са отговорни за сблъсъците.

Полицията съобщи, че силите на реда са били нападнати от организирани групи лица с особена жестокост, използвали камъни, железни и дървени пръти, бомбички и т.н. Полицията е действала в съответствие с оперативните планове и заповеди, демонстрирайки сдържаност и професионализъм, и с подходящи средства, е отблъснала атаките.

Агенция АНА-МПА съобщава също, че фоторепортер е бил нападнат и ранен от неизвестни лица по време на митинга. Фоторепортерът Костис Дадамис е получил наранявания на главата и е приет в болница.

Двама демонстранти са хоспитализирани заради респираторни проблеми, предаде Франс прес, като се позова на център за първа помощ.