Григор Димитров се изправя срещу Франсис Тиафо в осминафинален сблъсък от Australian Open 2019. Двубоят се очаква да започне около 04:00 часа българско време в неделя, като е втори на корт "Мелбърн Арина" и преди него има да се изиграе мач на двойки - Кейтлин Крисчън/Ейжа Мухамад срещу Андреа Клепац/Мария Хосе Мартинес.

Поставеният под номер 20 българин стигна до тази фаза, благодарение на четирисетови победи над бившия световен номер 8 и носителя на шест титли от календара на АТР Пабло Куевас, както и убедителен чист успех над италианеца Томас Фабиано.

Тиафо празнува 21-ия си рожден ден днес, като за първи път в кариерата си стига до втората седмица на турнир от "Големия шлем" и е най-младият американец на осминафинал в Австралия от Анди Родик през 2003 година, както и най-младият представител на САЩ на тази фаза от "Шлема" от Жил Мюлер през 2008-ма.

Тиафо елиминира изненадващо номер 5 в схемата Кевин Андерсън във втори кръг, като на старта на турнира се разправи с Прайнеш Гунесваран, а в трети кръг срази опитния италианец Андреас Сепи. Той е прекарал общо 8 часа и 12 минути на кортовете в Мелбърн, докато Димтиров - 7 часа и 38 минути

Двамата са се срещали два пъти досега - на осминафиналите на "Мастърс"-а в Канада миналата година, когато Григор спечели в три сета, надделявайки в двата тайбрека. На Laver Cup обаче българинът бе безапелационен и не даде шансове на противника - 6:4, 6:1.

Ако се класира за четвъртфиналите за трети път в кариерата си, Григор ще защити 360 точки за световната ранглиста от миналогодишното си постижение. Именно Australian Open е най-успешният му турнир от "Големия шлем", като има 23:8 съотношение победи-загуби, докато на "Уимбълдън" е 15:9, на US Open - 8:8 и на "Ролан Гарос" - 7:8.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК